Žralok modrý
 (ang. Blue Shark, lat. Prionace glauca)
Žralok má typické hydrodynamické telo s charakteristickou chrbtovouplutvou. Povrch tela je pokrytý hladkou šupinatou kožou s malými zúbkami.
  
Zvyčajná úprava: steaky.
 Obvyklá veľkosť: 1,8 – 2,8 m .
 Obvyklá váha: 55 – 150 kg.
  
Výskyt: Žije vo všetkých oceánoch, okrem oceánov, ktoré omývajú severnú a južnú časť zemegule. V Európe ho možno nájsť v Stredozemnom mori, pri Turecku, severnej Afrike, Taliansku, Slovinsku a Chorvátsku. Ďalej sa v Európe vyskytuje od južného pobrežia Veľkej Británie, až po Španielske ostrovy: Madeira, Kanárske a Kapverdské ostrovy.
 Spracovanie: Bez prísad, bez ochrannej glazúry, s kožou, s kosťou.
  
Chuť: Jeho šťavnaté, pevné, biele mäso má jemnú príchuť. Hodí sa pre všeobecné využitie.
 Príprava: smaženie, pečenie, varenie (aj v pare), grilovanie.

Náš tip na recept: Žraločí filet s restovanou zeleninou
