< Naspäť na Aktuality

Originálny recept na tradičnú tresku v majonéze: Takto jednoducho si túto fantastickú a zdravú dobrotu pripravíte sami doma!

  Poslať známemu

Aj vy milujete tradičnú tresku? Vedeli ste o tom, že táto národná pochúťka Slovákov je na trhu už od roku 1954, kedy sa začala vyrábať? Jej originálna retroreceptúra vás okamžite vráti do starých dobrých čias a milujú ju nielen dospelí, ale aj deti. Tajomstvo kvalitnej Treskoslovenskej Tresky v majonéze tkvie predovšetkým v tom, že obsahuje vysoký podiel tresky (až 46%) a nesmie byť nahrádzaná žiadnymi lacnejšími druhmi rýb, ako je napríklad sleď. Podarilo sa nám získať recept na domácu Treskoslovenskú Tresku priamo od výrobcu RYBA Košice, podľa pôvodnej ČSN receptúry.

ošická treska obsahuje vysokú dávku selénu (30 dkg tejto tresky pokryje dennú dávku selénu), ktorý je zodpovedný za budovanie imunity a nachádzajú sa v nej takisto omega 3 a 6 mastné kyseliny, ktoré sú obsiahnuté v rybom tuku. Toto všetko je potrebné na posilnenie imunity, vďaka čomu bude náš organizmus odolnejší voči vírusom a iným chorobám.

Potrebujeme:

800 – 1000 g kvalitného filé z tresky Exklusiv od RYBA Košice 

400 ml majonézy

350 ml octu

3 – 4 PL horčice

3 stredne veľké mrkvy

2 cibule

5 – 6 ks celého čierneho korenia

5 ks bobkového listu

1/2 ČL soli

mleté čierne korenie na dochutenie

3 l vody

Postup:

1. Do hrnca si nalejeme 3 litre vody, pridáme 300 ml octu, bobkový list, celé čierne korenie a necháme variť asi 5 – 7 minút. 

2. Pridáme rozmrazenú tresku a povaríme asi 15 minút. 

3. Tresku si zlejeme a necháme vychladnúť. 

4. Do osolenej vody dáme asi na 5 minút variť mrkvu a medzitým si ošúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu.

5. Mäso z tresky natrháme alebo nadrobno nakrájame, pričom sa sústredíme na štruktúru mäsa, aby bolo cítiť chudé mäso a vlásočnice, ako v pravej treske (treska nesmie byť mazľavá, preto ju nezamieňajte za iný druh ryby ako je napríklad sleď).

6. Pridáme nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľu, majonézu, horčicu, ocot, dochutíme mletým čiernym korením a soľou.

7. Vložíme do chladničky a necháme odležať asi 4 – 5 hodín. Keďže domáca treska neobsahuje konzervanty, treba ju spotrebovať najneskôr do 24 hodín. 

Obľúbená treska v každom rožku Slovenska chutí naozaj skvele len tak s čerstvým pečivom (na konci článku nájdete recept na vynikajúce domáce rožky), ale môžete ju použiť aj pri príprave ďalších chutných jedál. Nechajte sa inšpirovať pochúťkou od šéfkuchára a pripravte si zdravé jedlo podľa receptu nižšie.

Viac na: https://tojenapad.dobrenoviny.sk/originalny-recept-na-tresku-v-majoneze/

Pozrite si ďalšie články