< Naspäť na Aktuality

Griluj s Rybou Košice

Ryby na gril od Ryby Košice odporúča šéfkuchár Ľ.Herko

  Poslať známemu

Grilovacia sezóna je v plnom prúde a mnohí sa tešíme na dlhé letné večery strávené v kruhu rodiny a priateľov pri chutných grilovaných špecialitách. Ak patríte k milovníkom zdravého a ľahkého  grilovania, voľte na gril kvalitné ryby. O tom, prečo grilovať ryby, čomu sa vyhnúť, na čo pre zmenu nezabudnúť, aby sme na tanier servírovali skutočnú grilovanú delikatesu, sme sa porozprávali so známym slovenským šéfkuchárom, Ľubomírom Herkom,  ktorého mnohí poznáme nielen z televíznych obrazoviek.

 

Prečo grilovať ryby?

Ja osobne ryby grilujem rád. Príprava pred tepelnou úpravou je jednoduchá, grilovanie rýchle a chuť rybky je natoľko charakteristická, že nie je potrebné ju dochucovať, iba podčiarknuť jej jedinečnosť.

ZUBÁČ FILETY S KOŽOU EXKLUSIV, (10%) VB, 420 g

Znie to jednoducho, no už pri výbere vhodnej ryby sa vynárajú otázky. Celé ryby alebo filety z rýb? Sladkovodné alebo morské ryby? To sú dve najčastejšie otázky, ktoré dostávame od našich fanúšikov.

Ak pripravujeme grilované ryby aj pre deti alebo ľudí, ktorí sa boja prípadných kostičiek, rozhodne odporúčam na gril voliť filety, tie sú vykostené, preto je malá pravdepodobnosť, že nás kostička nepríjemne zaskočí. Či sladkovodné alebo morské je skôr otázka chuti a prístupu. Príprava je rovnako nenáročná pri oboch kategóriách rýb.

Sú mrazené ryby vhodné na gril?

Možno je dobré pripomenúť, že každá na mori ulovená ryba je šokovo zamrazená.  Nie sme prímorská krajina, preto skutočne čerstvé u nás sú iba sladkovodné ryby. Z kvalitatívneho hľadiska  treba spomenúť, že práve hĺbkovým mrazením si ryby zachovávajú svoje nutričné hodnoty. Okrem toho je mrazená ryba praktickým riešením. Máte ju po ruke stále, keď na ňu dostanete chuť. Stačí ju správne rozmraziť, osušiť papierovou servítkou a môžete začať grilovať.

Je potrebné ryby marinovať pred grilovaním?

Ryby majú svoju špecifickú chuť, jemné biele mäso. Nie je potrebné rybku pred grilovaním špeciálne marinovať. Stačí ju pred grilovaním potrieť kvalitným olivovým olejom, pokvapkať citrónom, dochutiť morskou soľou, bylinkami a verte mi, pripravíte grilovanú rybu ako šéfkuchár

HOKI FILETY S KOŽOU, 1 kg

Čo robiť, aby sa nám krehká ryba nerozpadla pri obracaní?

V prvom rade osobne odporúčam ryby grilovať na mastnom papieri, a to takmer do dopečenia grilovať ju na strane kde je koža. Tá sa Vám na papieri nepripečie, manipulácia je ľahšia a mäsko ryby ostane chutne šťavnaté.

 

K radám pripájame dva recepty, ktoré šéfkuchár  Ľ.Herko pripravil z našich rýb. Potešíme tých, ktorí preferujú sladkovodné aj tých, ktorí volia morské ryby. 

Hoki  na citrónovom masle so záhradnými bylinkami

Zubáč pečený na papilote

 

Pozrite si ďalšie články