< Naspäť na Aktuality

Treska od Ryba Košice víťazom v súboji tresiek

  Poslať známemu

Asociácia spotrebiteľov v SR v uplynulých dňoch preverila kvalitu slovenskej národnej pochúťky – tresky v majonéze. Medzi testovanými treskami nemohli chýbať ani naše Tresky od Ryba Košice. Skúmala sa hlavná zložka, a to či je treska naozaj z tresky a taktiež prítomnosť nebezpečných baktérií. Ryba Košice obstála vo všetkých testoch, a teda nielenže je zdravotne nezávadná, ale jej obsah mäsa nemá konkurenciu – víťazom testu so známkou veľmi dobre sa stali naše Treska Treskoslovenská a Treska Exklusiv. Informoval o tom predseda Asociácie spotrebiteľov v SR Miloš Lauko.

Z názvu výrobku a pôvodnej československej normy z roku 1958 vyplýva, že treska v majonéze sa môže vyrábať iba z treskovitých rýb. Tresku teda nemožno nahrádzať lacnejšími druhmi rýb, napríklad sleďmi či odpadom, ktorý vzniká pri spracovaní rýb.

Asociácia zistila medzi jednotlivými testovanými treskami značné rozdiely. Čím viac mäsa z treskovitých rýb treska obsahuje, tým viac bodov a lepšiu známku získala. V tomto teste jednoznačne zvíťazili naše Treska TreskoslovenskáTreska Exklusiv, keďže tak ako uvádzame aj na obale, obsahujú až 46 % mäsa z treskovitých rýb a na rozdiel od niektorých konkurenčných produktov žiadne mäso zo sleďovitých rýb.

„Treska v majonéze má za sebou takmer 70 ročnú tradíciu, ktorej by mala zodpovedať aj kvalita. Výsledok testu Asociácie spotrebiteľov SR, ktorý označil naše dva produkty za najlepšie, si veľmi ceníme. Za ich kvalitou stojí najmä receptúra, dôkladne vyberané suroviny bez umelých sladidiel, úcta k našej národnej pochúťke a úprimný zámer spoločnosti RYBA Košice mať najlepšiu tresku. Dnes je na trhu viac druhov Tresiek - klasických, exkluzívnych, pikantných a kombinovaných s rôznymi šalátmi. Čo ale robí Tresku Treskou je ryba, z ktorej je treska v majonéze vyrobená. A to je biele chudé mäso z tresky, čiže biela masívna svalovina, ktorá patrí do šalátu kvôli svojej štruktúre a farbe mäsa. Tresky, ktoré používame v našich produktoch, prechádzajú hĺbkovým mrazením krátko po výlove, vďaka čomu si ryby zachovávajú svoje nutričné hodnoty a charakteristickú chuť. Našim spotrebiteľom chceme dopriať tú najlepšiu, tradičnú retro receptúru, preto nahrádzanie treskovitých rýb lacnejšími druhmi odmietame,“ povedal riaditeľ spoločnosti Ryba Košice Mgr. Peter Bačkor.

Z každej tresky, ktorú asociácia dala testovať, zakúpila tri kusy a odniesla ich do Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave. Na celkovú výslednú známku mali rovnaký vplyv dve skúšky: mikrobiologická (50 %) a obsah tresky podľa deklarácie na obale (50 %).

Test tresiek v majonéze bol odvysielaný na RTVS v sobotu 25. apríla 2020 v relácii Test magazín. Pozrieť si ho môžete aj v archíve RTVS.

Pozrite si ďalšie články