< Naspäť na Aktuality

Nie sú omega 3 ako omega 3

Ryby a morské plody v boji proti civilizačným ochoreniam

  Poslať známemu

 Ryby sa dostali posledné roky do pozície kontroverznej komodity. Spôsobila to vlna medializovaných príspevkov z farmachovov, s kritikou chovných podmienok poukazujúc na netransparentnosť pôvodu krmív a ich možnú toxicitu. Preto som tentokrát  vybrala k vytvoreniu receptov ryby z morského lovu a nie z farmového chovu.  Produkty sú certifikované,  spÍňajú kvalitatívne požiadavky zákazníkov  a vyhovujú  náročným kritériám kontroly spracovania potravín. Sú finančne menej náročné /balenie od 3-do 6 EUR/ako čerstvé ryby, takže ich môžu dovoliť i ekonomicky znevýhodnené rodiny aby tak mohli využiť benefity živín pochádzajúcich z morských rýb.

Jedlá, ktoré som v posledných dňoch vytvorila sú zamerané hlavne na prísun omega 3 polynenasýtených  mastných kyselín, ktoré sú pre náš organizmus esenciálne. Je nutné pripomenúť, že nie sú omega 3 ako omega 3.  Tie pochádzajúce z rýb, majú maximálnu biologickú dostupnosť to znamená, že sú využiteľné pre organizmus a ich cieľom je poskytnúť telu ochranu pred poruchami tukového metabolizmu, hypertenziou, poruchami funkcie trombocytov, aterosklerotickými ochoreniami, chronickými zápalovými ochoreniami a alergiami. Tieto mastné kyseliny sa označujú ako EPA  eikosapentaénová  a DHA  dokosahexaénová .Skrátka ak chceme  byť zdraví a podporiť stravou prevenciu pred civilizačnými ochoreniami, mali by sme jesť ryby a morské plody. V minulosti sa tento deficit riešil ,,povinnou“ suplementáciou rybím tukom.  Dnes vieme, že i táto forma nie je ideálna vzhľadom na možné negatíva vyplývajúce zo suplementácie syntetickými prípravkami  EPA a DHA. Takže radšej 2 krát do týždňa morskú rybku ale nie vyprážané rybie prsty :).

Vybrala som pre Vás ryby s obsahom omega 3 mastných kyselín, ktorý  je najvyšší v nasledujúcom poradí u týchto druhov rýb: makrela, tuniak, platesa, treska.

Ich úprava je jednoduchá a ingrediencie, ktoré ich doprevádzajú majú vysoký nutričný význam. Jedná sa väčšinou o bylinky, koreniny a zeleninu. Obsahujú množstvo prospešných vitamínov a látok ako polyfenoly / quercetín, antokyaníny, kaempferol, karnozol, alicín,atď./  s vysokým antioxidačným a protektívnym účinkom, pôsobiace ako prevencia pred civilizačnými ochoreniami. Mnoho z týchto látok znižuje cholesterol a napomáha správnemu metabolizmu tukov /citrónová tráva, kapsaicín z chilli papričiek, kurkumín z kurkumy/. Jedlá sú ľahké, krátko tepelne upravené pri nízkej teplote aby sa zachovali živiny.

Jedlá sú ľahké a netreba k nim podávať nutne chlieb alebo sacharidové prílohy/ zemiaky a cestoviny/ postačí listový šalát napríklad k makrele.

Recepty tu

Autorka: Silvia Horecká / Terapia jedlom

Pozrite si ďalšie články