Ryby sa dostali posledné roky do pozície kontroverznej komodity. Spôsobila to vlna medializovaných príspevkov z farmachovov, s kritikou chovných podmienok poukazujúc na netransparentnosť pôvodu krmív a ich možnú toxicitu. Preto som tentokrát vybrala k vytvoreniu receptov ryby z morského lovu a nie z farmového chovu. Produkty sú certifikované, spÍňajú kvalitatívne požiadavky zákazníkov a vyhovujú náročným kritériám kontroly spracovania potravín. Sú finančne menej náročné /balenie od 3-do 6 EUR/ako čerstvé ryby, takže ich môžu dovoliť i ekonomicky znevýhodnené rodiny aby tak mohli využiť benefity živín pochádzajúcich z morských rýb.
Jedlá, ktoré som v posledných dňoch vytvorila sú zamerané hlavne na prísun omega 3 polynenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre náš organizmus esenciálne. Je nutné pripomenúť, že nie sú omega 3 ako omega 3. Tie pochádzajúce z rýb, majú maximálnu biologickú dostupnosť to znamená, že sú využiteľné pre organizmus a ich cieľom je poskytnúť telu ochranu pred poruchami tukového metabolizmu, hypertenziou, poruchami funkcie trombocytov, aterosklerotickými ochoreniami, chronickými zápalovými ochoreniami a alergiami. Tieto mastné kyseliny sa označujú ako EPA eikosapentaénová a DHA dokosahexaénová .Skrátka ak chceme byť zdraví a podporiť stravou prevenciu pred civilizačnými ochoreniami, mali by sme jesť ryby a morské plody. V minulosti sa tento deficit riešil ,,povinnou“ suplementáciou rybím tukom. Dnes vieme, že i táto forma nie je ideálna vzhľadom na možné negatíva vyplývajúce zo suplementácie syntetickými prípravkami EPA a DHA. Takže radšej 2 krát do týždňa morskú rybku ale nie vyprážané rybie prsty :).
Vybrala som pre Vás ryby s obsahom omega 3 mastných kyselín, ktorý je najvyšší v nasledujúcom poradí u týchto druhov rýb: makrela, tuniak, platesa, treska.
Ich úprava je jednoduchá a ingrediencie, ktoré ich doprevádzajú majú vysoký nutričný význam. Jedná sa väčšinou o bylinky, koreniny a zeleninu. Obsahujú množstvo prospešných vitamínov a látok ako polyfenoly / quercetín, antokyaníny, kaempferol, karnozol, alicín,atď./ s vysokým antioxidačným a protektívnym účinkom, pôsobiace ako prevencia pred civilizačnými ochoreniami. Mnoho z týchto látok znižuje cholesterol a napomáha správnemu metabolizmu tukov /citrónová tráva, kapsaicín z chilli papričiek, kurkumín z kurkumy/. Jedlá sú ľahké, krátko tepelne upravené pri nízkej teplote aby sa zachovali živiny.
Jedlá sú ľahké a netreba k nim podávať nutne chlieb alebo sacharidové prílohy/ zemiaky a cestoviny/ postačí listový šalát napríklad k makrele.
Recepty tu
Autorka: Silvia Horecká / Terapia jedlom