< Naspäť na Aktuality

Pravdivá história Tresky v majonéze

Ako to vlastne celé začalo?

  Poslať známemu

Treska v majonéze je tradičné slovenské jedlo. Pripravuje sa z tresky, zo zeleniny, z octu a majonézy. 

História tresky v majonéze sa začala písať v 40. rokoch, keď dvojica obchodníkov Dr. Virzík a Dr. Dvořáček založila spoločnosť Ryba, ktorá dovážala ryby, bola zároveň octárňou a špecializovala sa aj na spracovanie zeleniny. V roku 1946 uvedená firma otvorila závod v Košiciach, v rokoch 1946 – 1947 tieto dva závody tvorili 70 % celkovej produkcie na Slovensku.

Vznik tresky v majonéze súvisí so zníženým odbytom rýb na Slovensku v 50. rokoch, čo bolo spôsobené vysokou cenou dovážanej suroviny a životnou úrovňou Slovákov. Firma Ryba sa preto pokúšala vytvoriť chutný šalát s využitím tresky a majonézy.

Firmu Ryba štát v roku 1948 znárodnil a pričlenil pod podnik Ryběna Praha. V rokoch 1971 – 1972, po tom, ako vznikol Slovenský mraziarenský a rybný priemysel, pridelili pod jeho strechu i bývalú Rybu. Tá mala v tom čase pobočné závody v Košiciach a už aj v Žiline. Každá pobočka pokračovala vo výrobe tresky v majonéze podľa rovnakej receptúry, až na maličké rozdiely. Po zmenách v roku 1989 dorazila privatizácia aj do rybného priemyslu. V roku 1992 bol pôvodný podnik sprivatizovaný a podniky Ryba Bratislava, Ryba Košice a Ryba Žilina fungovali samostatne. V súčasnosti pôsobia na trhu už iba RYBA Košice a RYBA Žilina ako nezávislé, ekonomicky samostatné subjekty. Ide výlučne o slovenské podniky.

Treska v majonéze sa dá označiť aj ako slovenské národné jedlo. 


Zdroj: Archív RYBA

Pozrite si ďalšie články