< Naspäť na recepty

Platesa s feniklom na citrónovej tráve s avokádom

Zoznam ingrediencií

  • 520 g filetov platesy
  • 2 ks šalotky
  • 2 menšie fenikle bulvové – vňať odložíme
  • 1 dcl olivového oleja panenského
  • 1 malá lyžička kurkumy mletej
  • Mleté čierne korenie z mlynčeka
  • 5 ks limetových lístkov
  • 1 veľká polievková lyžica nasekanej koriandrovej vňate
  • 2 ks citrónovej trávy čerstvej
  • 2 dcl mandľového mlieka nesladeného
  • 1 menšie avokádo zrelé
  • Šťava z jedného citróna
  • 1 čajová lyžička sezamových semienok lúpaných
  • 1 dcl bieleho suchého vína

Platesa, platýz, halibut  hovoríme stále o chutnej lahodnej morskej rybke. Jej  jemnú chuť  zvýraznia aromatické a zdravé ingrediencie ako fenikel bulvový a citrónová tráva.Filety opláchneme, osušíme. Položíme na keramický pekáč pokvapkáme citrónovou šťavou, polejeme jemne olivovým olejom a posypeme sezamovými semienkami. Podlejeme bielym vínom a dáme piecť na cca 20minút do teplovzdušnej rúry na 180st.celzia.

Na panvici na olivovom oleji orestujeme  na drobno nasekanú šalotku a fenikel nakrájaný na tenké plátky spolu s kurkumou. Pridáme citrónovú trávu, limetové listy a podlejeme mandľovým mliekom. Povaríme cca 5 minút, na záver ochutíme mletým korením a osolíme. Pridáme koriandrovú vňať a na kúsky nakrájané avokádo zakvapnuté citrónovou šťavou aby neoxidovalo. Vyberieme limetové listy a citrónovú trávu. Vymixujeme tak aby zostali kúsky feniklu a avokáda.  Pečeného platýza podávame ihneď s feniklovou omáčkou, ktorú posypeme vňaťou z fenikla.

Autor receptu: Silvia Horecká

Zaujal Vás tento recept a neviete čo variť nabudúce?
Pozrite si ďalšie recepty