< Naspäť na Aktuality

Otázky a odpovede

  Poslať známemu
Význam konzumácie rýb pre zdravie človeka
 
Otázka (Ot): Po dlhšej dobe sa opäť rozprávame s odborníkom na výživu a naturálnu medicínu  MUDr.Štefanom  Košlíkom,CSc.o význame rýb v našej výžive. Už sme sa dozvedeli,aké užitočné vitamímy,minerály a tuky nám ryby poskytujú.Na záver sa opýtame na praktické výhody konzumácie rýb, ktorých počas velkonočného a najmä veľkopiatkového pôstu  konzumujeme viac ako inokedy.
 
Odpoveď (Od): Veľkým prínosom konzumácie rýb je aj to, že obsahujú veľmi hodnotné a ľahké stráviteľné bielkoviny. Mäso teplokrvných zvierat a to hlalvne bravčové, je oveľa ťažšie strávitelné a keď sa (ako obvykle) konzumuje s potravinou, ktorá obsahuje škrob (zemiakmi,chlebom,knedlíkom,cestovinami) potrebuje na dokonalé strávenie niekedy až 12 hodín. Ak sa táto doba medzi dvoma jedlami nedodrží, časť mäsa sa dotrávi  hnitím a časť škrobu kvasením. A tak ľudia často konzumujúci  mäso teplokrvných zvierat majú na stenách čriev „nalepené“ kilogramy hnilobných a kvasných produktov. Tie výrazne  poškodzujú  sliznicu čriev. a po vstrebaní sa do krvi aj iné orgány. Predstavuvú aj prekážku v strebávaní potrebných látok (okrem iného aj železa!). Rybie mäso dokáže náš organizmus stráviť už za 1 hodinu a teda nedochádza k vzniku hnilobných a kvasných procesov. Okrem toho rybie mäso má medzi svalovými vláknami len málo väziva, a preto je k jeho tepelnému spracovaniu potrebný kratší čas, čím sa šetrí  jeho biologická hodnota. Záverom by som chcel povedať, že ku skvalitneniu našej výživy by významne prispelo, keby   sme   výrazne zvýšili konzumáciu rýb. Užitočné by  bolo ryby konzumovať 2x ,minimálne však 1x za týždeň. Ten, kto konzumuje veľa mäsa teplokrvných zvierat (najmä bravčového) a  absentuje v jeho jedálníčku  rybie jedlo je totiž "horúcim kandidátom" na srdcovo-cievne, klbné, kožné, ale aj nádorové ochorenie.
 
Za rozhovor ďakujeme odborníkovi na výživu a naturálnu medicínu -  MUDr.Štefanovi  Košlíkovi,CSc

Pozrite si ďalšie články