Poslať známemu
Význam konzumácie rýb pre zdravie človeka
Otázka (Ot): Po dlhšej dobe sa opäť rozprávame s odborníkom na výživu a naturálnu medicínu MUDr.Štefanom Košlíkom,CSc.o význame rýb v našej výžive. Už sme sa dozvedeli,aké užitočné vitamímy,minerály a tuky nám ryby poskytujú.Na záver sa opýtame na praktické výhody konzumácie rýb, ktorých počas velkonočného a najmä veľkopiatkového pôstu konzumujeme viac ako inokedy.
Odpoveď (Od): Veľkým prínosom konzumácie rýb je aj to, že obsahujú veľmi hodnotné a ľahké stráviteľné bielkoviny. Mäso teplokrvných zvierat a to hlalvne bravčové, je oveľa ťažšie strávitelné a keď sa (ako obvykle) konzumuje s potravinou, ktorá obsahuje škrob (zemiakmi,chlebom,knedlíkom,cestovinami) potrebuje na dokonalé strávenie niekedy až 12 hodín. Ak sa táto doba medzi dvoma jedlami nedodrží, časť mäsa sa dotrávi hnitím a časť škrobu kvasením. A tak ľudia často konzumujúci mäso teplokrvných zvierat majú na stenách čriev „nalepené“ kilogramy hnilobných a kvasných produktov. Tie výrazne poškodzujú sliznicu čriev. a po vstrebaní sa do krvi aj iné orgány. Predstavuvú aj prekážku v strebávaní potrebných látok (okrem iného aj železa!). Rybie mäso dokáže náš organizmus stráviť už za 1 hodinu a teda nedochádza k vzniku hnilobných a kvasných procesov. Okrem toho rybie mäso má medzi svalovými vláknami len málo väziva, a preto je k jeho tepelnému spracovaniu potrebný kratší čas, čím sa šetrí jeho biologická hodnota. Záverom by som chcel povedať, že ku skvalitneniu našej výživy by významne prispelo, keby sme výrazne zvýšili konzumáciu rýb. Užitočné by bolo ryby konzumovať 2x ,minimálne však 1x za týždeň. Ten, kto konzumuje veľa mäsa teplokrvných zvierat (najmä bravčového) a absentuje v jeho jedálníčku rybie jedlo je totiž "horúcim kandidátom" na srdcovo-cievne, klbné, kožné, ale aj nádorové ochorenie.
Za rozhovor ďakujeme odborníkovi na výživu a naturálnu medicínu - MUDr.Štefanovi Košlíkovi,CSc