< Naspäť na Aktuality

Otázky a odpovede

  Poslať známemu

Význam konzumácie rýb pre zdravie človeka

Otázka (Ot):Opäť sa rozprávame s MUDr.Štefanom Košlíkom,CSc.,odborníkom v oblasti  výživy. Dnes to bude o ďalšej dôležitej látke, ktorú môžeme získať konzumáciou rýb, a tou jód.  Čo nám o ňom poviete ?

Odpoveď (Od): Predpokladása, že nedostatkom jódu trpí okolo 2 a pol miliardy ľudí na Zemi. Pritom jeho dostatok v potrave je pre zdravie veľmi dôležitý. Jód je totiž základným  prvkom v hormónoch štítnej žlazy. Ich nedostatok spôsobuje zníženú funkciu štítnej žlazy,pri ktorej je človek spavý, stále je mu zima, má nízky krvný tlak, pomalý pulz, zápchu, priberá na váhe, má vyššie riziko arteriosklerózy a jej komplikácií. A pokiaľ sa týka nízkej hladiny jódu v krvi, jej najznámejším dôsledkom je zväčšovanie štítnej žlazy- struma. Príčinou nedostatku jódu môže byť jeho nedostatok v pôde - najmä v určitých geografických oblastiach ( k čomu však môže prispievať aj užívanie umelých hnojív),v dôsledku čoho je ho málo v rastlinných zdrojoch potravy pestovanej na takýchto pôdach. Znížiť nedostatok jódu v potrave sa medicína snaží preventívnym  pridávaním jódu po potravín, najmä takzvanou jodizáciou kuchynskej soli. Takto však získavame anorganický jód, ktorý si ľudský organizmus ešte musí prispôsobiť na svoje pomery. Preto je lepšie konzumovať organicky viazaný jód, ktorý  je lepšie využiteľný . Ten  môžeme získať  z niektorých rastlinných zdrojov (napr. cibule), no  najmä z rýb a z morských rias. Z hladiska využitia jódu štítnou žlazou je dobre vedieť, že k tomu, aby sa jód dostal z krvi do štítnej žlazy  sú potrebné aj stopové prvky - najmä selén. No a ako už bolo povedané,významným zdrojom selénu sú práve ryby.

Pozrite si ďalšie články