Význam konzumácie rýb pre zdravie človeka
Pokračujeme v rozhovore s odborníkom na výživu MUDr. Štefanom Košlíkom, CSc .z Univerzitnej nemocnice L.Pasteura v Košiciach.
Otázka (Ot): V minulom rozhovore ste povedal, že konzumácia rýb má pred konzumáciou mäsa teplokrvných zvierat viacero výhod. Mohli by ste nám povedať, ktoré sú to?
Odpoveď (Od): Predovšetkým si treba uvedomiť, že ryby sú významným zdrojom vitamínov, najmä tých, ktoré sú rozpustné v tukoch (D,E,A,K), minerálnych látok, a to z tzv. makroelementov najmä vápnika, horčíka draslíka a z mikroelementov (nazývaných aj stopovými prvkami) najmä selénu a jódu.
Otázka (Ot): Mohli by ste nám povedať niečo o význame týchto látok pre naše zdravie?
Odpoveď (Od): Z vitamínov, ktoré sú v rybách vo vysokej koncentrácii je známy najmä vitamín D. Ako to vyplýva z jeho názvu „kalciferol“, čiže „nosič vápnika“, jeho najvýznamnejšou úlohou je „prenášať“ vápnik z čreva do krvi a z krvi do kostí a zubov. Z toho vyplýva, že jeho nedostatok okrem iného spôsobuje rednutie kostí (osteoporózu) až mäknutie kostí (osteomaláciu) ako aj kazivosť zubov. Kedysi bolo podávanie rybieho oleja najdôležitejším a niekedy aj jediným prostriedkom na prevenciu uvedených chorobných stavov. To, že k spevneniu kostí a zubov je potrebný najmä vápnik vie asi každý. Ale nie každý vie, že k tomu, aby sa vápnik dostal z krvi do kostí sú potrebné aj ďalšie minerálne látky, napr. fosfor, mangán – ale predovšetkým horčík, ktorý je v našej výžive nedostatkový. (Mimochodom, preto samostatný vápnik, ako napr. v tabletkách Vitacalcin - nemôže zabezpečiť zabudovanie vápnika do kostí.) Nedostatok vápnika v krvi však môže spôsobovať aj iné zdravotné problémy, napr. poruchy zrážania krvi, svalové kŕče, ale napríklad aj úporné svrbenie kože. V týchto prípadoch môže byť aj izolované podanie vápnika (aj formou tabliet alebo injekcií) užitočné - avšak pochopiteľne, lepšie je zabezpečiť dostatok vápnika v krvi dostatočnou konzumáciou potravín obsahujúcich vápnik teda aj rýb.
Otázka (Ot): Horčík má zrejme okrem toho, že je potrebný k prechodu vápnika z krvi do kosti aj iné úlohy v našom organizme. Ktoré sú to?
Odpoveď (Od): Je ich veľa. Predovšetkým horčík je kofaktorom („spolupracovníkom“) veľkého množstva enzýmov, ktoré sú potrebné prakticky ku všetkým dejom, ku ktorým v ľudskom organizme dochádza, okrem iného k fungovaniu imunitného systému. Pri nedostatku horčíka sú známe najmä nervovo-psychické problémy ako nervozita, agresivita, nespavosť, ale aj svalové kŕče. Pri väčšom a dlhotrvajúcom nedostatku horčíka však dochádza aj k poškodeniu srdcovo - cievneho systému - v zmysle vysokého krvného tlaku, infarktu myokardu, mozgovo-cievnych ochorení atď. Okrem toho nedostatok horčíka môže podporovať aj vznik močových kameňov. Nakoniec by som chcel ešte upozorniť na skutočnosť, že potreba horčíka výrazne stúpa pri stresoch.