Význam konzumácie rýb pre zdravie človeka
Otázka (Ot): Aký je vzťah konzumácie mäsa ku zdraviu? Jedna strana hovorí, že mäso je pre výživu nepostrádateľné, lebo predstavuje najkvalitnejší zdroj bielkovín, je hlavným zdrojom železa atď., na druhej strane vegetariáni mäso nekonzumujú a sú zdraví, ba dokonca podľa niektorých štúdií zdravší, než konzumenti mäsa. Opýtali sme sa odborníka na výživu a naturálnu medicínu MUDr.Štefana Košlíka,CSc.z Univerzitnej nemocnice L.P.v Košiciach, aký je v tejto súvislosti jeho názor.
Odpoveď (Od.): Nie je mäso ako mäso. Pojem“mäso“ v širšom slova zmysle zahrňuje všetky použiteľné časti zvierat, v užšom slova zmysle sa však pod týmto pojmom rozumejú iba upravené časti kostrového svalstva. Mäso v našej výžive pochádza jednak z teplokrvných zvierat, a to jatočného dobytka (kráv, teliat, prasiat, oviec atď.), hydiny (kurčiat, sliepok, husí, kačiek, moriek atď.), jednak zo studenokrvných zvierat, ktoré reprezentujú ryby. Ak teda chceme hovoriť o vzťahu konzumácie mäsa ku zdraviu, musíme si objasniť o aké mäso ide.
Otázka (Ot): Tak teda, ktoré mäsá by sme mali konzumovať menej a ktoré viac?
Odpoveď (Od.): Všeobecne sa mnohí boja najmä nadmernej konzumácie, tzv. červeného mäsa, a to hlavne pre jeho vysoký obsah cholesterolu a jeho vzťahu k arterioskleróze. Cholesterol sa skutočne vo vysokej koncentrácii nachádza najmä v bravčovom mäse, ale veľa je ho aj pod kožou hydiny. Mnohých asi prekvapí, že cholesterol je veľmi potrebný pre tvorbu niektorých hormónov a iných užitočných látok. Pre zdravie je nebezpečný – a to najmä pre podporu a urýchlenie procesu arteriosklerózy - iba keď je ho v krvi veľa, a to v tej “zlej“ (LDL) forme a najmä, keď je oxidovaný. Konzumácia mäsa – najmä ak je veľmi častá - môže byť pre zdravie škodlivá aj iným spôsobom, napríklad tým, že mäso je kyselinotvorné (pričom naše bunky a tkanivá potrebujú zásadité prostredie) a že je v ňom prítomná ťažšie stráviteľná kombinácie bielkoviny a tuku. Najnebezpečnejšia je nadmerná konzumácia bravčového mäsa, ktoré o.i znamená výraznejšie výraznejšie riziko vzniku nadváhy, nádorov, alergií, klbných ochorení atď. A žial, konzumácia bravčového mäsa tvorí u nás až 50 percent z konzumovaného mäsa. Nášmu zdraviu by veľmi prospelo, keby sme výrazne znížili konzumáciu mäsa z teplokrvných zvierat (najmä bravečového) a zvýšili konzumáciu rýb.
/ MUDr. Štefan Košlík, CSc., Ambulancia naturálnej medicíny, Univerzitná nemocnica LP Košice /