< Naspäť na Aktuality

Pár slov o morských špecialitách

  Poslať známemu

Základné členenie pozostáva z dvoch skupín a určuje sa podľa existencie panciera, tzv. tvrdé: langusta, homár, krab, kreveta, scampy a mäkké: mušle, chobotnice, kalamára, slávky, ustrice. Toto delenie má vplyv na dĺžku prípravy. Morské špeciality môžeme dusiť, grilovať, vyprážať. Doba úpravy, tzv. mäkkých druhov je maximálne 1 -2 minúty. Doba prípravy, tzv. tvrdých druhov - menšie druhy, napr. krevety - 4-5 min., väčšie, napr. kraby, langusty, homár 10 -15 min. Čím dlhšie morské plody varíme, dusíme, pečieme, tým sú tvrdšie. Prevažná časť morských špecialít  je predávaná v mrazenom stave, tie sú už predvarené, stačí ich rozmraziť a preliať horúcou vodou - kvôli odstráneniu pachuti mrazeného. Podávať ich môžeme okamžite, napr. s omáčkou podľa vlastnej chuti. Mrazené mušle so škrupinou sú mrazené zasurova a treba ich variť, dusiť alebo piecť pár minút, až kým sa škrupina neroztvorí. Čerstvé krevety, langusty, homáre, kraby, scampy sa upravujú spolu s pancierom. Krevety, langusty a scampy obsahujú mäso len v chvostovej časti. Homáre a kraby v klepetách. Čerstvé krevety obsahujú, tzv. črievko, ktoré obsahuje piesok, to je nutné pred konzumáciou vybrať. Čerstvé kalamáre je nutné pred prípravou zbaviť blanitej kože, ktorá obsahuje farbivo. Pri väčšine morských špecialít nazáleží na spôsobe tepelnej úpravy ale na kombinácii s rôznymi omáčkami podľa chuti kuchára.

Inšpirujte sa našimi receptami v sekcii Treskot v kuchyni

Prajeme vám dobrú chuť

Pozrite si ďalšie články