< Naspäť na Aktuality

Treska tmavá, nazývaná aj šedá (ang. Saithe, lat. Pollachius Virens)

Ryby, rybky, rybičky

  Poslať známemu
Ide o silnú rybu, ktorá žije v húfoch v chladných morských vodách, kde v hĺbke medzi 30 až 80 mertov vyhľadáva svoju korisť v podobe malých rýb. Je ľahko rozpoznateľná vďaka jasnej čiare po stranách tela, ktorá sa tiahne od úst až ku chvostu. Je svetlo šedá s malými škvrnami na tele, jej brucho je biele a na spodnej čeľusti má jeden fúzik.
 
 
Zvyčajná úprava: loin – sviečková, porcie z filiet, filety.
Obvyklá veľkosť: cca 50 – 70 cm.
Obvyklá váha: 2 – 4 kg.
Výskyt: oblasť severného Atlantického oceánu, pobrežie Islandu, Nórska a Severného mora.
Spracovanie: Bez prísad, 10 % ochranná glazúra.
Mäso: Filety – celé filety, bez kože, možnosť výskytu kostičiek.
Loins – sviečková – najkvalitnejšie opracovanie mäsa z chrbtovej časti, bez kostí, bez kože, bez chvosta, rovnomerný tvar, kalibrované.
Porcie: porcie z rôznych častí filety (stredy, konce), bez kostí, bez kože, kalibrované.
 
Chuť: Obsahuje málo tuku a veľmi aromatické, pevné a chudé mäso. Má jemne slanú príchuť. Konzistencia mäsa je pevná, s výrazne badateľnou zvrstvenou svalovinou, avšak nie je biela, ale tmavšia, často došeda sfarbená, bledne až po tepelnej úprave.
Príprava: smaženie, pečenie, varenie (aj v pare), grilovanie.
 
 
Náš tip na recept: Pečená treska s kuskusom

Pozrite si ďalšie články