Poslať známemu
Pstruh dúhový
(ang. Trout, lat. Oncorhynchus mykiss)
(ang. Trout, lat. Oncorhynchus mykiss)
Patrí do čeľade lososovitých, živí sa prevažne hmyzom, slimákmi a červíkmi.Charakteristikou Pstruha dúhového je červený pásik po strane jeho tela, naviac je posiaty množstvom čiernych škvrniek.
Zvyčajná úprava: celý pitvaný, celý pitvaný odkostený, filety s kožou.
Obvyklá veľkosť: 20 – 30 cm.
Obvyklá váha: 0,3 – 0,5 kg.
Výskyt: Pstruh se vyskytuje skôr v chladných a tečúcich vodách. V dnešnej dobe se väčšinou chová a dodáva na trh takmer výhradne Pstruh dúhový.
Spracovanie: Bez prísad, 10 % ochranná glazúra, odchované.
Chuť: Mäso pstruha je veľmi jemné, chutné a dá sa ľahko oddeliť od kosti. Tradičnou formou, čo sa úpravy týka, je údenie. Chuť mäsa jednotlivých pstruhov veľmi závisí na kvalite vody v prostredí, z ktorého pstruh pochádza. Pstruh chuti najlepšie, ak je čerstvo vyudený.
Príprava: smaženie, varenie (aj v pare),pečenie, grilovanie , údenie.
Príprava: smaženie, varenie (aj v pare),pečenie, grilovanie , údenie.
Náš tip na recept: Pstruh na masle a ružovom korení s rozmarínom